På Christian Berners webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

Hitta dina Produkter

Produkter

Hitta dina Leverantörer

Leverantörer
Senast uppdaterad: 20-03-06 | 13:22

Partikelavskiljare löste dammproblemet

Scrubber löser dammproblem

ROAL Oy vände sig till Christian Berners experter för att lösa dammproblemet i sin fabrik. Christian Berner i Finland löste problemet och skapade renare luft.

ROAL Oy är ett snabbt växande, globalt bioteknikföretag som producerar industriella enzymer. Till företagets kärnkompetens hör fermentering av Trichoderma, Aspergillus och Bacillus i industriell skala. Fermenteringarna förädlas till produkter i både vätske- och pulverform för tillämpningar inom olika industrisektorer.

En del av de ämnen som behandlas dammar väldigt mycket och de fuktiga förhållandena utgör sina egna utmaningar. Våren 2016 bad Arni Kujala, teknisk direktör, och Jani Hietanen, processingenjör på ROAL Oy Christian Berner i Finland om hjälp för att förbättra ventilationen i fabriken samt personalens arbetarsäkerhet.

Även om ROAL Oy är föregångare i sin bransch betyder det inte att vi inte skulle kunna göra vissa saker ännu bättre, berättar Antti Alanen, Safety och Security Manager på ROAL Oy och tillägger: För oss är arbetsmiljön viktig och därför kontaktade vi Christian Berner Oy med vårt dammproblem. Trots de miljövänliga och energieffektiva lösningar som kan uppnås med enzymerna utgör dammproblemet en risk för produktionspersonalens välbefinnande.

Enzymerna odlas i stora fermentorer som andas fritt och under processen doseras olika råmaterial i pulver- och vätskeform i omröringstankarna. En av systemets främsta arbetsmiljörisker var bytena av filterstrumporna i filtersystemet, och de förutsatte att underhållspersonalen använde komplett skyddsutrustning med andningsmask. Dessutom ”murade” den stigande fukten i samband med tvätt av omröringstankarna igen ventilationskanalerna och filtren. En liten risk var även de eventuella luftläckage som kunde sprida dammet i produktionslokalerna.

 Christian Berner Oy hade en lösning på problemet i form av en partikelavskiljare. Körting Hannover AG i Hannover utvecklade redan år 1885 sina första partikelavskiljare, skrubbrar, så här kan vi nog tala om en tämligen välbeprövad teknik, berättar affärsområdeschef Dick Björklund.

Sommaren 2019 levererade Christian Berner Oy en ny, sluten partikelavskiljare, som tar in och blåser ut filtrerad luft direkt utomhus, vilket gör att man kan undvika damm i produktionslokalerna till följd av läckage. Avskiljaren fäster partiklarna i vatten med en vattendusch. Tvättvattnet kan återanvändas flera gånger och byts ut endast vid behov, efter att ha använts i rentav flera dagar. Avskiljaren kan i praktiken vara igång dygnet runt, om så behövs, och den rengjorda luften kan ledas ut via ett värmeåtervinningssystem.

Under projektets gång förbättrades bland annat omröringstankarnas luftcirkulation, vilket förbättrar luftkvaliteten i fabriken och minskar mängden damm i arbetslokalerna. Nu är luftmängden konstant överallt och ventilationskanalerna är rena. Dessutom uppnåddes kostnadsbesparingar. Det var dyrt och tungt att tidvis rengöra kanalerna och cyklonerna och byta filterstrumporna, förklarar Dick Björklund.

I ROAL Oy:s fall anslöts avskiljaren till fabrikens eget styrsystem och den styrs i dag helt och hållet från kontrollrummet. Avskiljaren har inga delar som slits, så den förväntade livslängden är mycket lång.

ROAL Oy är ett snabbt växande bioteknikföretag som producerar industriella enzymer. Företaget har som mål att skapa hållbar tillväxt på en global enzymmarknad. ROAL Oy sysselsätter cirka 160 verkliga proffs i Rajamäki och över 90 procent av produktionen går på export.

Läs mer om ROAL Oy här>>

Dela