På Christian Berners webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

Hitta dina Produkter

Hitta dina Leverantörer

Senast uppdaterad: 21-05-03 | 14:28

Bättre energilagring, mindre tungmetaller

Svenska batteritillverkaren NILAR AB utvecklar batterier för olika typer av energilagring, exempelvis för industrier och laddningsstationer för elfordon.  

Claes-Ove Nilsson, teknisk säljare på Christian Berner AB berättar: 

— Vi kom i kontakt med NILAR AB 2017 vid branschmässa POWTECH i Nürnberg, Tyskland. Då hade de kommit så långt i sin utvecklingsprocess att torrtillverka både positiva (+) och negativa (-) elektroder för sitt kadmium-, bly- och magnesiumfria energilager att de sökte en lösning för en fungerande produktionsprocess. Vi diskuterade ett flertal olika alternativ för deras batteritillverkning säger Claes-Ove.

Till en början hyrde NILAR AB utrustning för test och utvärdering av både processalternativ och maskiner. Efter sommaren 2018 kunde vi precisera vilken utrustning som behövdes för att starta upp en produktionsanläggning i deras fabrik i Gävle. 

Vid årsskiftet 2018/2019 köpte NILAR AB: 

  • Containerblandare från AGIERRE, inklusive containers 
  • Doserutrustning från Brabender Technologie
  • Centrifugalsiktar från KEK  
  • Cellmatare från TBMA  
  • Den första processlinjen kunde startas.   

Nilars processutvecklare Petter Ekelund säger:

—Företaget startades som ett forskningsprojekt 2001. Med ny teknik inom batterilagring erbjuder vi marknaden säkrare energilagring som är smartare och bättre för miljön genom bland annat minskad användning av tungmetaller. 

—Från min och Christian Berners sida har det varit en väldigt intressant och lärorik resa att vara delaktiga i NILARS innovativa utvecklingsprocess, där ett stort fokus har legat på den cirkulära ekonomin säger Claes-Ove Nilsson, teknisk säljare på Christian Berner. 

Efterfrågan på NILARS energilösningar har ökat vilket har gjort att de nu investerat i ytterligare utrustningar för två produktionslinjer. 

 

Bilder

  1. Närbild utlopp Brabender doserare och topp Agierre blandnings container
  2. Efter blandning, faller produkten genom bjälklaget via överst en TBMA Cellmatare, en KEK slungsikt och ner i en Brabender gravimetrisk doserare för utmatning till elektrodpressning
  3. Detaljbild visande utloppet på en Brabender doserare med doserskruv och aktuellt pulver

Vill du veta mer om pulver- och torkteknik?

Jerry Heinonen
Jerry Heinonen
Teknisk säljare, Processanläggningar
1. Närbild utlopp Brabender doserare och topp Agierre blandnings container 2. Efter blandning, faller produkten genom bjälklaget via överst en TBMA Cellmatare, en KEK slungsikt och ner i en Brabender gravimetrisk doserare för utmatning till elektrodpressning 3. Detaljbild visande utloppet på en Brabender doserare med doserskruv och aktuellt pulver

Dela